Wijnbars in Haarlem

Wie dol is op een goed glas wijn en het liefst eens wat verschillende wijnsoorten wil uitproberen, voordat definitief voor een flesje wijn wordt gekozen, kan een bezoem brengen aan een goede wijnbar in Haarlem.

Een wijnbar is een moderne versie van een ouderwetse stamkroeg, alleen dan wel met muziek uit verschillende delen van de wereld, wat entertainment in de vorm van een dartbord of pooltafel en natuurlijk tientallen wijnen waaruit men kan kiezen. Kenmerkend voor de wijnen die men in een wijnbar kan bestellen is dat ze van over de hele wereld heen worden geïmporteerd, ze per glas te bestellen zijn, vaak eerst geproefd kunnen worden en er van vrijwel alle wijnen in de wijnbar een doos besteld kan worden om mee naar huis te nemen.

Een wijnbar is een uitstekende gelegenheid voor mensen die uit eten willen en daarbij een goed glas bijzondere wijn willen drinken. Ben je nog nooit in een Haarlemse wijnbar geweest, dan lees je in dit artikel alles dat je moeten weten.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Waar vind je wijnbars in Haarlem?

Wijnbars zijn doorgaans op drie belangrijke plekken te vinden. Allereerst beschikt vrijwel elk groot hotel in Haarlem wel over een aparte bar die ingericht is als wijnbar. Hotels importeren voor hun gasten sowieso al heel veel wijnen en er is veel vraag naar een aparte ruimte om samen met bijvoorbeeld zakenpartners van een goed glas wijn te genieten.

In die behoefte voorzien veel hotels in Haarlem dus. Naast de grotere hotels zijn er twee locaties in Haarlem waar men de meeste wijnbars kan vinden. De eerste is natuurlijk in de binnenstad van Haarlem en dan met nam het gebied rondom de grote markt. Daar bevinden zich de grotere wijnbars, die vaak over een terras beschikken waar vanaf men een geweldig zicht heb op alles wat er zich op en rondom de markt afspeelt.

Een tweede belangrijke locatie die vooral onder toeristen en dagjesmensen heel populair is, is de over van de rivier het Spaarne die door vrijwel heel Haarlem stroomt. Langs de oevers van deze rivier vindt men een groot aantal hotels en restaurants waar men een goed glas wijn kan drinken, maar vind je er ook een aantal wijnbars.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Wijnbars in de binnenstad van Haarlem

De binnenstad van Haarlem is een gezellige plek waar altijd allerlei bedrijvigheid te ontdekken is. Een bezoek aan een museum, lekker winkelen of natuurlijk genieten van een uitgebreide lunch, een stevig ontbijt of een chique diner: de binnenstad van Haarlem is er helemaal op ingericht om grote groepen mensen te vermaken.

Wijnbars in het centrum van de stad kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: de grotere wijnbars die veel op gewone restaurants lijken en de kleinere, knusse wijnbars die meer wat weg hebben van een kroeg. In beide gelegenheden kan men van de meest uiteenlopende wijnsoorten genieten en vaak kan dat in combinatie met een uitgebreid diner of juist met wat kleine hapjes.

Wil je van de zon genieten en tegelijk bekijken wat er zich allemaal op de grote markt van haarlem afspeelt, dan kun je plaatsnemen op een van de terrassen van de grotere wijnbars rondom de grote markt.

Wijnbars aan de oevers van het Spaarne

Het Spaarne stroomt door vrijwel heel Haarlem en een aantal aangrenzende natuurgebieden heen. Het is een geliefde route voor wandelaars, fietsers en andere dagjesmensen die willen bijkomen van een dag werken of zich helemaal in het natuurlijk schoon willen dompelen.

En wat past daar nou beter bij dan een bezoek aan een goede wijnbar. Zeker aan het eind van de middag zitten de terrassen van de wijnbars die aan de oevers van het Spaarne zijn gevestigd ’s zomers en in de lentemaanden helemaal vol.

De oevers van het Spaarne kent ook een aantal restaurants en hotels en ook die beschikken vrijwel zonder uitzondering allemaal over een terras waar men kan neerstrijken voor een goed glas wijn.

Tapa combineren met een goed glas wijn

Wijnbars zijn echt iets van de laatste jaren en Haarlemmers hebben niet alleen het concept van de wijnbar omhelsd, maar tevens dat van de vele tapasbars die er in Haarlem te vinden zijn. Tapas zijn kleine gerechten die vaak in combinatie met een glas sherry gegeten worden.

Oorspronkelijk komen de tapas uit Spanje en daar is sherry echt een verplichting bij het eten van tapas. In Nederland doen we daar wat minder moeilijk over en is het geen enkel probleem om tapas te eten en daarbij een goed glas wijn te nuttigen. Tapasbars en wijnbars worden door mensen soms door elkaar heen gehaald. Wat het concept en de uitstraling betreft, is dat niet zo vreemd, aangezien beide nogal op elkaar lijken. Toch is een wijnbar echt gericht op het aanbieden van allerlei soorten wijnen en daar kan men dan een hapje bij eten. De wijn staat echter voorop. Bij een tapasbar is juist het omgekeerde van toepassing: daar draait het allemaal om het eten van de tapas en is de wijn die men daarbij kan drinken ondergeschikt aan de tapas.

Wijnbar of wijnlokaal

Een wijnbar kan worden vergeleken met een ouderwetse kroeg: er is muziek, men kan er wat eten en er is voldoende gelegenheid om te socialiseren. Veel wijnbars bieden gasten de mogelijkheid aan om wijn te proeven, maar dat is niet het doel van een wijnbar.

Bij een wijnlokaal is dat wel het geval. Daar staat de muziek en samen eten vaak op de achtergrond en draait het eigenlijk alleen maar om de wijn. Een wijnlokaal is erop gericht mensen met verschillende soorten wijnen kennis te laten maken en hen vervolgens de mogelijkheid te bieden de wijn te kopen. Dat kan per fles, maar in een wijnlokaal is het zeker niet ongebruikelijk dat flessen wijn daar per doos worden verkocht. Ook kan men bij een wijnlokaal vaak een bestelling plaatsen voor bepaalde wijnen.

Het wijnlokaal bestelt deze, importeert de wijn en leveren die vervolgens bij je af. Makkelijker kan je haast niet aan unieke en bijzondere wijnen uit het buitenland komen!