Uit eten in Haarlem

Een avondje uit eten kan in Haarlem op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk een tafel reserveren in een van de vele restaurants die Haarlem rijk is.

Deze restaurants zijn verspreid over de gehele stad, al vind je de meeste in de buurt van het Haarlemse centrum en rondom de oevers van het Spaarne. Eten in een restaurant wordt steeds populairder, mede omdat de prijzen van een maaltijd in een restaurant steeds vaker niet al te veel verschillen met die van de maaltijden die thuis worden bereid.

Door naast is er een groeiende groep mensen die simpelweg geen zin meer heeft om elke dag achter het fornuis te staan om hun avondeten klaar te maken. Ze bestellen liever iets, of kopen een kant en klaar maaltijd onderweg en meer dan eens gaan ze gewoon gezellig buiten de deur eten in een restaurant. Zoals gezegd zijn er een aantal locaties in Haarlem waar je de meeste restaurants kunt vinden. Het Spaarne en de binnenstad zijn bijna volgebouwd met de meest uiteenlopende soorten restaurants. En daar zijn goede redenen voor. In dit artikel lees je meer over de locaties waar je uit eten kunt en waar je op let wanneer je een avondje uit eten gaat met vrienden, collega’s of familie in een Haarlems restaurant.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Uit eten aan het Spaarne

Het Spaarne is een rivier die door vrijwel heel Haarlem heenstroomt. Ook stroomt de rivier door de natuurgebieden rondom Haarlem, waardoor deze locaties een ware magneet vormt voor dagjesmensen die willen genieten van de natuur.

Meer dan eens besluiten deze mensen aan het eind van de dag niet thuis de maaltijd te nuttigen, maar een tafeltje te reserveren bij een van de vele restaurants die gevestigd zijn aan de oevers van het Spaarne. Op en rondom de rivier het Spaarne is altijd wel wat te beleven, zowel overdag als in de avonduren. De restaurants die zich aan de oever van het Spaarne gevestigd hebben zijn zeer divers van aard. Zo vindt men er een klein aantal sterrenrestaurants, een aantal pannenkoekenhuizen, maar vooral heel veel kleinere eettentjes waar je voor slechts een paar euro per persoon al een heerlijke maaltijd kunt bestellen. 

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

De meeste restaurants en kleinere eettentje beschikken tevens over een riant terras, waardoor het vooral in de lente- en zomermaanden heerlijk dineren aan het water is. Het Spaarne is niet alleen een populaire locatie onder de Haarlemmers, ook dagjesmensen uit omliggende gemeenten en toeristen weten de weg naar de natuurgebieden rondom de oevers van het Spaarne, moeiteloos te vinden.

Dineren in de oude binnenstad van Haarlem

De oude binnenstad is naast een populair uitgaansgebied, ook enorm in trek door de vele restaurants die hier gevestigd zijn. In de binnenstad vind je niet zo heel veel sterrenrestaurants, want die zijn vooral gevestigd rondom het Spaarne, maar je vindt er wel een zeer groot aantal restaurants die zich gespecialiseerd hebben in een bepaalde keuken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende Chinees, maar ook restaurants waar men gerechten uit de Griekse, Turkse of Italiaanse keuken bereiden. De grachten van Haarlem zijn geliefde vestigingslocaties voor restaurants. Vaak kiezen deze gelegenheden ervoor de oude monumentale panden aan de buitenzijde te renoveren en het interieur van het restaurant een zeer moderne look te geven.

Het is daarom niet verwonderlijk dat restaurants die aan de grachten van Haarlem gevestigd zijn, het hele jaar door goed gevuld zijn met klanten.

Dineren in een luxe restaurant

Wie er de voorkeur aan geeft een chique diner te nuttigen, kan terecht bij een klein aantal sterrenrestaurants in Haarlem. De meeste sterrenrestaurants die in Haarlem gevestigd zijn,bevinden zich in het prachtige natuurgebied rondom de rivier het Spaarne.

Deze restaurants hebben vaak een grote en riante tuin, waarin u kunt dineren en zijn gespecialiseerd in het organiseren van grote feesten en partijen.

Voor het vieren van uw bruiloft, verjaardag of een jubileum ,kunt bij deze sterrenrestaurants ongetwijfeld terecht.

Wel geldt vaak dat u soms weken voor u van plan bent het sterrenrestaurant te bezoeken, een plekje zult moeten reserveren.

Deze restaurants zijn niet alleen onder Haarlemmers zeer populair, maar ook bekend onder dagjesmensen.

Waar let je op bij een avondje uit eten?

Wie uit eten gaat, zal op een aantal dingen willen letten. Zo kan het zijn dat u gezellig met het hele gezin uit eten wilt en dus ook de kinderen mee wilt nemen. U doet er in dat geval verstandig aan na te gaan welke mogelijkheden het restaurant voor u heeft. Sommige restaurants zijn helemaal ingesteld op kinderen, terwijl andere restaurants het liefst geen hele gezinnen met jonge kinderen aan tafel zien. Vooral restaurants aan het Spaarne in Haarlem hebben vaak speelgelegenheden of bijvoorbeeld een tekentafel waar uw kroos gebruik van kan maken. Verder zorgt u ervoor dat wanneer u met een grote groep uit eten gaat, u altijd even ruim vooruit een tafel reserveert en aangeeft hoeveel personen er mee zullen komen. Immers, vooral de kleinere restaurants zijn meestal niet ingesteld op grotere groepen en zullen hiervoor vaak een aparte ruimte moeten inrichten.

Parkeren in de binnenstad van Haarlem

Ook het parkeren zult u vooraf even moeten nagaan. Sommige restaurants hebben namelijk geen eigen parkeergelegenheid. In dat geval kunt u vaak de auto parkeren in een nabijgelegen parkeergarage, maar het is natuurlijk wel handig dit vooraf even na te gaan. Tot slot let u er natuurlijk op dat het restaurant de door u gewenste gerechten ook daadwerkelijk op de menukaart heeft staan. Niets zo vervelend als bij aankomst in het restaurants ontdekken dat de menukaart heel anders in elkaar zit dan u had verwacht.