Restaurant in Amsterdam

Elke Nederlander komt vroeg of laat wel eens terecht in een restaurant in de hoofdstad van ons land, Amsterdam. In veel gevallen zal dat voor het werk zijn of wanneer ervoor wordt gekozen een dagje te gaan shoppen in Amsterdam.

Een andere groep mensen komt speciaal naar Amsterdam om te genieten van een geweldige maaltijd in een van de vele gezellig restaurantjes die Amsterdam rijk is. Daar zitten niet alleen de gewone, kleinere restaurants tussen, maar ook de sterrenrestaurants die gevestigd zijn in Amsterdam. Daar zijn er behoorlijk wat van in Amsterdam en elk sterrenrestaurant heeft wel een groot aantal gerechten op de kaart staan waar ze in zowel Nederland als het buitenland om bekend zijn.

Dat is tevens de reden waarom ook veel buitenlandse gasten de restaurants in Amsterdam hoog in het vaandel hebben staan. Op deze pagina lees je alles over uit eten gaan in een Amsterdams restaurant en dan vooral over de verschillende restaurants en waar je op dient te letten wanneer je uit eten gaat in een restaurant in Amsterdam.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Dineren in een sterrenrestaurant

Uit eten gaan in een gewoon restaurant of dineren in een van de vele sterrenrestaurants die Amsterdam rijk is, kan behoorlijk van elkaar verschillen. Een van de grootste verschillen is er een waar men lang voordat men eindelijk kan aanschuiven in een sterrenrestaurant rekening mee moet houden, namelijk de reservering.

Gewone restaurants stellen het natuurlijk op prijs wanneer je jouw komst even aankondigt en een reservering plaatst. Het restaurant weet dan precies hoeveel gasten men mag verwachten en hoeveel personen er per tafel zullen plaatsnemen. Vaak is het voldoende om bij een gewoon restaurant een tafeltje te reserveren op de dag dat men uit eten wil gaan. Bij een sterrenrestaurant is dat meestal heel anders. Daar zal men vaak weken voordat je uit eten wilt, graag van jou de reservering van de avond willen ontvangen. Sterrenrestaurants zitten namelijk weken en soms zelfs maanden vooraf al volgeboekt. Wie dus uit eten wil in een super luxe omgeving en wil genieten van de beste maaltijden die er in Nederland te bestellen zijn, zal hier al maanden vooraf rekening mee moeten houden. Verder geldt dat de prijzen in een sterrenrestaurant behoorlijk hoger liggen dan de tarieven die door een gewoon restaurant worden gehanteerd. Dat heeft te maken met het feit dat sterrenrestaurants meestal top koks inhuren en ingrediƫnten vanuit de hele wereld laten invliegen. Je betaalt dus voor kwaliteit en dat proef je tijdens elke gang van de maaltijd.

Kies je voor vis, vlees of vegetarisch

Kleinere restaurants willen zich natuurlijk net zo onderscheiden als de grotere sterrenrestaurants. Dat wordt een stuk makkelijk wanneer je er als restaurant voor kiest alleen speciale gerechten aan te bieden.

Zo heb je speciale restaurants die uitsluitend kipgerechten serveren. Ook zijn er de bekende restaurants die alleen gerechten uit specifieke delen van de wereld aanbieden. Denk hierbij aan de Chinees op de hoek of het Griekse restaurant. Voor klanten is het dan vaak heel makkelijk om te kiezen voor een restaurant wanneer men zichzelf heeft gespecialiseerd in een bepaalde keuken.

In Amsterdam zijn er echter ook heel veel restaurants waar men zich niet zozeer op gerechten uit verschillende landen in de wereld richten, maar zich juist richten op de miljoenen toeristen die Amsterdam jaarlijks verwelkomt.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Maaltijden op de ouderwetse manier bereid

Bent u op zoek naar een uniek restaurant, eentje waar alles net op een wat andere manier gaat dan bij de meeste andere restaurants, dan is er in Amsterdam een uniek restaurant te vinden waar u nog jaren later over zult praten.

Dit restaurant is niet gevestigd in de binnenstad waar zich de meeste restaurants bevinden, maar op een eiland net buiten Amsterdam. In dit restaurant worden alle maaltijden bereid op de ouderwetse manier: op vuur dat opgestookt wordt met kolen. Er wordt bij het bereiden van de maaltijden in dit restaurant geen elektriciteit gebruikt. Sterker nog: de verlichting aan tafel en buten het restaurant is ook zonder elektriciteit. Wilt u tussen de gangen van de maaltijd door even een wandeling maken, dan krijgt u van het restaurant een zaklamp mee m uw weg te vinden over het eiland. Een bezoek aan dit restaurant is absoluut de moeite waar wanneer u op zoek bent naar een unieke eetervaring in Amsterdam.

Waar let je op bij een bezoek aan een restaurant?

Bent u van plan een bezoek te brengen aan Amsterdam en wilt u daar een hapje eten in een goed restaurant, zorg er dan voor dat u voortijdig uw tafel reserveert. Bij de meeste sterrenrestaurants is het gebruikelijk en mogelijk om een aantal weken voor je diner een tafeltje te reserveren.

Andere, vaak bijzondere en themarestaurants vragen om een veel langere termijn. Daar is het gebruikelijk om al twee maanden voor je bezoek aan het restaurant je tafeltje te boeken. Let er ook op dat het restaurant van je keuze voldoende parkeermogelijkheden heeft. Niet elk restaurant in Amsterdam beschikt namelijk over een eigen parkeergelegenheid.

Wat in ieder geval vast staat voor mensen die op zoek zijn naar een goed restaurant in Amsterdam is dat er altijd voldoende mogelijkheden zijn. Kies een restaurant uit dat helemaal bij u past en aansluit op uw eetwensen.

Kiest u voor rode of witte wijn?

Bij een goede maaltijd hoort natuurlijk een goed glas wijn. Die kunt u bij de meeste restaurants gewoon per glas bestellen, maar soms is het aan te raden om gewoon een goede wijn te kiezen en daar dan een fles van te bestellen. Meestal kan ook dat bij een restaurant.

Bij kipgerechten is het gebruikelijk dat er een witte wijn wordt gedronken en wie kiest voor een vleesgerecht, zal doorgaans een rode wijn bestellen. Dat wordt zo aangeraden, maar staat natuurlijk niet vast. Heeft u bij uw kipgerecht trek in een rode wijn, dan zal niemand u dat onthouden.