Ontbijten in Haarlem

Een goed begin van de dag begint natuurlijk met een stevig en uitgebreid ontbijt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor het ontbijt een stuk langer uit te trekken dan bijvoorbeeld een jaar of tien geleden het geval was.

Gezellig met het hele gezin aan het ontbijttafel om de dag in alle rust voor te bereiden en door te nemen, blijkt voor velen een van de meest belangrijke momenten van de dag.

Daar staat tegenover dat we het diner vaker vanaf de bank of ergens in een restaurantje nuttigen en we vaak meer tijd besteden aan het klaarmaken van een goed ontbijt dan dat we tijd vrijmaken voor een uitgebreid diner in de avonduren.

Dat is niet geheel onterecht.

Uit onderzoek blijkt namelijk al veel langer dat een goed ontbijt letterlijk de basis vormt voor het we ons gedurende de dag zullen voelen en hoe productief we tijdens de dag kunnen zijn.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Andere trend: het ontbijt helemaal overslaan!

Naast het gegeven dat steeds meer mensen veel langer de tijd nemen om te ontbijten, is er ook nog een ander feit te constateren. Een steeds groter wordende groep mensen slaat namelijk het ontbijt het liefst helemaal over. Dat zijn vaak mensen die in de avonduren werken of mensen die nachtdienst draaien.

Maar ook mensen die overdag werken lijken steeds vaker direct vanuit bed, de docuhe in te stappen en vervolgens zonder te ontbijten direct richting werk te reizen. Deze groep mensen geniet er echt van om niet thuis, maar onderweg een ontbijt te pakken, bijvoorbeeld in de stationsrestauratie of bij de kiosk op het perron.

Dit verschijnsel wordt waarschijnlijk gestimuleerd door het groot aantal mogelijkheden om kleine maaltijden die net wat anders zijn dan anders op vooral de grotere stations in Nederland te kunnen kopen. Naar verwachting zal deze trend zich verder uitbreiden. Zeker omdat dergelijke kleine gelegenheden nu ook al heel vaak opduiken in bijvoorbeeld het centrum van veel steden.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Ontbijten aan het Spaarne

Een van de mooiste gebieden i men in Haarlem kan vinden, is zonder enige twijfel het gebied aan de oevers van de rivier het Spaarne. Deze rivier stroomt door heel Haarlem heen en geeft onder andere aansluiting op de vele grachten die Haarlem rijk is.

De oevers aan de rivier het Spaarne, de natuurgebieden en natuurlijk ook de grachten van Haarlem zijn uitstekende locaties voor het genieten van je ontbijtje.

Dat kan een boterhammetje zijn die je thuis gesmeerd hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om je ontbijt te nemen in een van de vele restaurants of andere eetgelegenheden die er rondom de rivier het Spaarne en de aangrenzende natuurgebieden te vinden zijn.

Aan het Spaarne vindt u zowel een aantal kleinere restaurantje waar je tegen een redelijke prijs een ontbijt kunt bestellen, maar er zijn ook een klein aantal sterrenrestaurants te vinden. Vaak betaal je daar wel wat meer voor het eten, maar daar zal de smaak ongetwijfeld ook naar zijn.

Een stevig ontbijt in de binnenstad van Haarlem

Een andere locatie om een goed en stevig ontbijt te nemen, is de binnenstad van Haarlem. Daar vindt men veel kleine eetgelegenheden waar men snel een omelet kan bestellen of een broodje ham kan regelen.

Vaak maken mensen die in de binnenstad van Haarlem werken gebruik van die mogelijkheid en nemen ze hun broodje mee om ergens een lekker plekje te vinden in het centrum en samen met collega’s hun broodje te eten. Dat kan op veel locaties en natuurlijk ook op heel veel terrassen. D meest bekende en populairste locaties in de binnenstad van Haarlem is wel de omgeving van de grote markt.

Daar zie je allerlei bedrijvigheid en dat is altijd leuk om naar te kijken. Zeker inde vroege ochtend, wanneer marktkooplieden hun stallen opbouwen en mensen op weg zijn naar hun werk is het heerlijk om eens ergens te gaan zitten en te kijken wat er allemaal om je heen gebeurd. Veel restaurantjes die in de binnenstad van Haarlem gevestigd zijn, hebben een ruim terras waar je kunt plaatsnemen en je ontbijt bestellen.

Een traditioneel ontbijt of liever wat anders?

Melk met muesli of liever een broodje kaas met een laagje mosterd. Het zijn de traditioneel bekende voorkeuren van veel Nederlanders.

Echter ontdekken steeds meer mensen dat men over de grens heen soms veel lekkerdere gerechten bij het ontbijt nuttigen. De kaas kan natuurlijk een lekkere Hollandse kaas zijn, maar een croissant met brie op de vroege ochtend, vult de maag vaak net zo goed als twee sneetjes brood met Hollandse kaas. Naast het nog altijd populaire brood, gebruiken mensen steeds vaker een salade om de vroege ochtend door te komen. Daarbij worden de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt, waardoor er voldoende koolhydraten en vitaminen het lichaam binnenkomen. Voorheen was een salade vooral geliefd om tijdens de lunch te nuttigen, maar daar is allang geen sprake meer van.

Ontbijten op het station

Niet alleen de kleine winkeltjes die zich in de grotere stations van Nederland bevinden, zijn ideaal om snel even een ontbijtje te kopen. Ook de stationsrestauratie, en dan zeker die van Haarlem of van Zandvoort in de buurt bij de kledingwinkel Boudoir by Sara, samen met het groot aantal kiosk dat zich op de perrons van het station bevindt, is steeds populairder om even snel een lekker ontbijtje te nuttigen. Vaak gat het dan om een snelle hap die samen met een kop koffie bij Guus Koffie weggewerkt worden.

De stationsrestauratie in Haarlem is overigens niet alleen heel geschikt om er te ontbijten, ook lunchen in dit bijzondere monumentale pand is heel goed mogelijk. Bedenk echter wel dat het station een plek is waar mensen doorgaans geen uren verblijven en de ontbijtmogelijkheden in de stationsrestauratie daarom beperkt zijn.