Lunchen in Haarlem

Het is van de vele dagelijkse rituelen: de lunch. De een heeft een steevast ritme, terwijl de ander elke dag opnieuw moet worstelen met de vraag hoe de lunch van de dag ingevuld gaat worden.

Wie een bedrijfskantine ter beschikking heeft, hoeft verder niet al te veel te doen, maar wie zelf het lunchpakket moet klaarmaken zal in de ochtend moeten bepalen waar men in de middag trek in zal moeten hebben. Gelukkig zijn er naast de bedrijfskantine een aantal alternatieven.

Zo kun je bijvoorbeeld de supermarkt induiken en een kant en klaar lunchpakket kopen. Of je reserveert gewoon een tafeltje in een restaurant en bestelt elke dag weer iets anders van de kaart. In Haarlem zijn er tientallen restaurants die erom bekend staan een formidabel lunch op de tafel te kunnen zetten. De enige vraag die daarbij nog overeind blijft staan is: welke kies je en wat is beste locatie om je lunch te gebruiken? In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden die men heeft om in Haarlem te lunchen.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Lunchen in een prachtig natuurgebied

Een van de meest prominent locaties waar mensen regelmatig terechtkomen om van hun lunch te genieten is ergens langs de oevers van de rivier het Spaarne. Deze rivier stroomt niet alleen door heel Haarlem heen, maar ook door een aantal schitterende natuurgebieden die Haarlem rijk is.

Wie het geluk heeft en in de buurt van de rivier werkt, kan even naar buiten stappen en de lunch nemen aan de oever van de rivier. Je kunt jezelf dan vermaken door te kijken naar alle bedrijvigheid die zich op en om het Spaarne afspeelt. Heb je niet veel tijd om te lunchen en moet je het met je zelf klaargemaakte lunchpakketje doen, dan ga je natuurlijk even op een bankje zitten en peuzel je snel je lunch op.

Maar wie meer tijd heeft, kan er ook voor kiezen om het lunchpakketje thuis te laten en een lunch te bestellen in een van de vele restaurants, eetgelegenheden of hotels die zich aan de oevers van de rivier het Spaarne hebben gevestigd. Je kunt dan een lunch van de menukaart nemen en het voordeel is dat mensen die bijvoorbeeld het ontbijt hebben overgeslagen, vaak ook de mogelijkheid hebben om gerechten van de ontbijtkaart, tijdens de lunch te bestellen. Voor veel restaurants is dat namelijk geen enkel probleem.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Lunchen in de binnenstad van Haarlem

Woon of werk je in de binnenstad van Haarlem, dan zijn er nog meer mogelijkheden om je lunch op een afwisselende manier buiten kantoor te nuttigen.

Ook in de binnenstad zijn natuurlijk heel veel restaurants en andere eetgelegenheden te vinden. De meest gezellige en tevens populairste locaties in de binnenstad is wel de grote markt van Haarlem.

Daar is altijd wel iets te beleven en vooral in de lente- en zomermaanden is het geweldig om vanaf het terras een blik te werpen op alle bedrijvigheid van de markt en de passerende mensen. Genieten van een heerlijk uitgebreide lunch, kan voor mensen die het liever in een wat rustigere omgeving doen, aan de grachten van Haarlem. De serene kalmte die daar vaak hangt is een ideale omstandigheid om lekker tot rust te komen en te genieten van een broodje. Langs de grachten vindt men overigens overal bankjes en zitplekken, zodat het geen probleem zal zijn een mooi plekje met een schitterend uitzicht op de grachten te hebben.

Wil je echter liever op ene terras aan de grachten eten, dan kan dit ook. Er zijn wat minder restaurantjes aan de Haarlemse grachten en  niet al deze restaurants hebben een terras, maar de mogelijkheid bestaat dus wel.

Afvallen bij het lunchen

Veel mensen beginnen de dag vaak met een licht ontbijt en besluiten om de lunch te gebruiken om het lichaam echt alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Een goede keuze, blijkt uit onderzoek, want het moment van de lunch blijkt in de praktijk voor het grootste deel ons gewicht te bepalen. 

Wie een paar kilo’s wil afvallen of juist wil bijkomen, kiest daarvoor dus een maaltijd voor de lunch die daar op afgestemd is. Tijdens de lunch hebben we er vaak al een productieve ochtend opzitten. De calorieën die we tijdens onze werkzaamheden in de ochtenduren nodig verbruikt hebben, vullen we weer aan met de lunch.

Dan hebben we vervolgens ook voldoende energie nodig voor het wek in de middaguren, alleen is daarvan minder nodig. In de middaguren zijn mensen vaak minder productief dan in de ochtenden. Vergaderingen en het schrijven van rapporten wordt bijvoorbeeld zelden in de ochtenden gedaan, maar vaker in de middaguren. Dat is de reden dat veel mensen vergaderingen erg vervelend vinden: men heeft er gewoon niet voldoende energie meer voor over.

Een gezonde en gevarieerde lunch

Of je nu je lunch neemt aan het Spaarne, in het natuurgebied op een terras in de binnenstad of gewoon aan je bureau op je werkplek: iedereen is erbij gebaat dat de lunch bestaat uit een gevarieerde combinatie waarmee alle benodigde voedingsmiddelen binnenkomen.

Denk hierbij aan vitaminen en koolhydraten. Vergeet ook niet dat bij een goed gebalanceerde lunch ook een goede drank hoort. Een glas melk of een kopje thee zijn hierbij de beste keuzes die je kunt maken. Ben je wat vermoeid dan kun je voor een energiedrank of een kop koffie kiezen, al zijn dat wel de opties die wat minder gezond zijn. Hoe je jouw lunch moment ook invult, kies in ieder geval voor een mooie locatie waar je in alle rust je lunch kunt oppeuzelen. De kantoorplek is wellicht een van de minst geschikte locaties, aangezien je gedachten dan altijd nog bij het werk zullen blijven. Wie er letterlijk even uit gaat, zal minder moeite hebben zijn of haar gedachten tijdens de lunch even lekker de vrije loop te laten. En dat bevordert ook weer onze gezondheid.