Bootverhuur Haarlem

Bij een boot huren of een rondvaarten boeken door kronkelende grachten waar men eeuwenoude gebouwen en panden kan bezichtigen, denkt men vooral aan de Amsterdamse grachten. Maar ook Haarlem heeft haar eigen grachten gordel, al is die natuurlijk een stuk kleiner dan het uitgebreide netwerk van grachten die zo kenmerkend zijn voor Amsterdam.

Een van de grootste verschillen tussen rondvaren op de Haarlemse grachten en die van Amsterdam, is het feit dat men in Haarlem tegenwoordig heel eenvoudig zelf met een boot de Haarlemse grachten, rivieren en wateren kan bevaren.

In veel gevallen is hiervoor zelfs geeneens een vaarbewijs nodig. In dit artikel gaan we dieper in op wat er mogelijk is en waar men op moet letten wanneer men een dagje een boot wil huren om te varen in de Haarlemse wateren.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Rondvaren op het Spaarne

Het Spaarne is de belangrijkste rivier die door Haarlem stroomt en bijzonder geliefd en populair onder zowel de lokale bevolking, toeristen als dagjesmensen. Op en langs de rivier is er van alles te beleven. Zo vind je er gezellige eettentjes, luxe restaurants en hotels en zijn er langs de oevers van het Spaarne tientallen prachtige locaties om bijvoorbeeld neer te strijken voor een gezellige picknick met familie, vrienden of collega’s. Het Spaarne is uitermate geschikt om zelf te bevaren en biedt makkelijke aansluitingen op de grachten die door de Haarlemse binnenstad stromen. Een boot huren voor een dagje varen op de rivier het Spaarne en aansluitende grachten, kan op verschillende plekken in Haarlem en de meeste bootverhuurders bevinden zich ook aan de rivier het Spaarne. Zij zullen u bij het huren van de boot helder en duidelijk maken welke routes u kunt varen en voor welke delen van de rivier bijzondere restricties of aangepaste regels gelden.

Complete arrangementen

Wie een boot wil huren om een dagje te ontspannen op het water in Haarlem, kan deze dag natuurlijk geheel naar eigen inzicht invullen en plannen. Het is echter ook mogelijk om een compleet arrangement te boeken.

Verschillende bedrijven in Haarlem, hebben zich gespecialiseerd om speciaal voor boottochten in Haarlem arrangementen samen te stellen. Hierbij kunt u kiezen uit zowel arrangementen voor de gehele dag, inclusief de avond of alleen voor een beperkt aantal uren. De route die wordt afgelegd bepaalt u vaak in overleg met de organisator en ook de hapjes en drankjes die worden geleverd, kunt u voor een groot gedeelte zelf bepalen.

Een arrangement boeken, zal in de praktijk een stuk voordeliger zijn, dan wanneer u alles zelf wilt regelen. Immers, alles is bij de prijs inbegrepen en deze prijzen worden aan het begin van het seizoen vastgesteld.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Waarop letten bij het huren van een boot

Wie een boot huurt om daarmee te gaan varen op de Haarlemse grachten of de prachtige rivier het Spaarne, zal met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo gelden er, net als  in het gewone verkeer, ook op het water een groot aantal regels. Al deze regels hoef je echt niet te kennen wanneer je met een klein bootje gaat varen, want een vaarbewijs is bijvoorbeeld niet nodig.

Wel moet je de basisregels van het waterverkeer beheersen, zodat jouw eigen veiligheid en die van anderen niet in gevaar kan komen tijdens jouw geplande boottocht. Het soort boot dat je huurt en de route die je wilt varen, bepaalt min of meer of je in het bezit van een vaarbewijs dient te zijn. Zoals al aangegeven is dat voor kleinere bootjes en sloepen niet nodig.

Verder zul je er op moeten letten dat je goede afspraken maakt met de bootverhuurder over het tijdstip waarop je de boot kunt ophalen en weer aflevert. Daarbij dien je er vooral op te letten dat je de bot in dezelfde staat terugbrengt als hoe deze eruit zag toen je hem ophaalde. 

Een boottocht voor speciale gelegenheden

Wie iets te vieren heeft, doet dat natuurlijk het liefst op een bijzondere manier. En wat is er nu meer bijzonder dan een boottocht organiseren voor een gezellig samen zijn.

Een jubileum, verjaardag of wanneer er iemand van baan wisselt of met pensioen gaat, zijn allemaal ideale gelegenheden om een boottocht te organiseren. Hierbij kunt u er zelfs voor kiezen om het gehele feest te laten regelen en verzorgen door een cateraar.

De binnenstad van Haarlem leent zich uitermate goed voor het organiseren van een feestje in combinatie met een boottocht. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de boot te huren, samen een rondvaart te maken en aan het eind van de rondvaart, aan te meren aan de oevers van het Spaarne of de grachten in Haarlem en aan wal samen het feest verder voortzetten.

Wie een feest wil organiseren en dit wil combineren met een rondvaart, doet er verstandig hierbij een kapitein te huren, zodat men zelf tijdens de boottocht gewoon lekker zelf mee kan varen.

Varen door de grachten van Haarlem

Bij grachten denken veel mensen vaak aan de grachtengordel van Amsterdam, maar ook Haarlem heeft een schitterende grachtengordel, al is deze niet zo uitgebreid als die van onze hoofdstad. Varen met een bootje door de Haarlemse grachten is een ware belevenis. Overal waar je vaart is wel wat te zien of te doen en het is heel eenvoudig om tijdens de vaartocht door de grachten van Haarlem even een tussenstop te maken en aan te meren. Bijvoorbeeld om ergens een kop koffie te drinken of een lunch of brunch te gebruiken. Let er wel op dat de Haarlemse grachten vooral in de lente- en zomermaanden behoorlijk druk kunnen zijn. Veel mensen trekken er dan op uit met hun boot of plezierjacht om van het nieuwe leven en de zonneschijn te genieten.